Geen categorie

Domaine Jean Marie Straub, Elzas

Mijn reisverslag

Eind augustus was ik op bezoek bij de familie Straub in Blienschwiller, Elzas. Dit was niet de eerste keer, ik was reeds 2 jaar eerder op aanraden van een collega van mijn vrouw tijdens onze vakantie op bezoek geweest. Nu kwam ik ook hier net voor aanvang van de oogst, het domein klaar voor de start. Dit is toch leuk om mee te maken, hoe zo een klein dorpje veranderd in een bruisende omgeving voor plm. 12 dagen om vervolgens weer in te slapen na de oogst. Terug naar familie Straub, na een hartelijk ontvangst door mevrouw Straub gingen we in de kelders de wijnen proeven, ditmaal de Grand crus en de Pinot Noir Elevé en barrique. Het was een prachtige proeverij de Riesling Winzenberg 2014! ontwikkeld zich als een top riesling met een licht fris zuurtje en een volle smaak van rijp fruit en een afdronk die lang en kruidig was. De Pinot Gris en Gewurztraminer grand cru waren fenomenaal wat een kracht en een finesse en wat een mooie maaltijdbegeleiders voor resp. asperges, foie gras of pittige kaassoorten! Toen kregen de rode wijn Pinot Noir 2015, opgevoed op 225 ltr vaten uit de bourgogne, wat een een wijn!!! Blind had ik de wijn zeker ingeschat als een” Maranges 1er cru”  uit de bourgogne. Als afsluiter proefden we een Gewurztraminer “Mamzelle Louise” een vendange tardive die ze niet zo mogen noemen omdat het wettelijke suikergehalte van 16 net niet werd gehaald 15.8, maar de wijn is geweldig. Helaas wordt er nog altijd neergekeken door de “wijnkenners” onder ons op de natuurlijke verkregen zoete wijnen. Geheel onterecht volgens mij, want het zijn wijnen die een complexiteit en levensduur aan het licht brengen die maar weinig wijnen hebben. Het was weer een feest, in de avond heb fantastisch gegeten in het lokale restaurant in Blienschwiller, Dit is een echte aanrader. Goed eten, goed gastheerschap en een leuke ambiance! Vroeg naar bed en de dag erna vroeg terug naar Nederland.

De familie Straub zit al sinds generaties in de Elzasser wijnbouw. Een klein familiebedrijf met prachtige witte wijnen waarvan de riesling en de Pinot gris de “signature” wijnen zijn! Deze uitzonderlijke Pinot noir ( rode wijn) is opgevoed op kleine houten bourgogne vaten van 1 jaar oud (225ltr).  Dit maakt deze wijn tot een mooie complexe wijn met veel diepgang zonder verlies van zijn eigen fruitige eigenschappen. Licht gekoeld is een aanrader! Als je niet beter wist, zou je denken dat het een Maranges uit de Bourgogne zou zijn! Prachtige wijn.

Het domein Jean-Marie STRAUB heeft zijn roots in het dorp Blienschwiller. Afkomstig uit een familie van wijnmakers sinds de 15e eeuw, blijven Jean-Marie en zijn vrouw Odile de traditie trouw. Hun 7 hectare aan wijngaarden liggen op hellingen rondom Blienschwiller op graniet bodems. Deze terroir produceert fruitige wijnen met een grote finesse en een mooie structuur die uitstekend passen bij uw gerechten. Hun familiebedrijf doet er alles aan om de wijngaard te laten werken met respect voor de natuur en in de pure Elzasser traditie. Hun wijnen worden gerijpt in eiken vaten in een gewelfde kelder uit 1714.